fbpx
Osho dynamische meditatie

Osho Dynamische Meditatie

Effecten van de Osho Dynamische Meditatie

De Osho Dynamische Meditatie is een zeer bijzondere meditatie waarvan de effecten groot kunnen zijn. Tijdens mijn opleiding tot meditatieleraar en ook bij andere gelegenheden heb ik bij veel, en dan ook echt veel mensen emoties zien loskomen. De meditatie heeft mij ook veel gebracht. Op zowel de korte als de lange termijn.

Beetje vreemd, maar wel lekker…
Toegeven,… het was even slikken hoor, de eerste keer dat ik de dynamische meditatie uitgelegd kreeg. Gaan we dit hier met zijn allen doen? Uiteraard heb ik mij zoveel mogelijk aan de oefening overgegeven, een deel van de weerstand losgelaten en de weerstand die er nog overbleef geobserveerd (waar mogelijk). De eerste keer heb ik mij niet zo ver laten gaan als dat ik in latere sessies heb gedaan, maar dat deze meditatie veel te bieden heeft was direct duidelijk.

Transformerende Meditatie
De Osho Dynamische Meditatie is een transformerende meditatie. Ik heb de meditatie in eerste instantie 2 keer met de  groep van de meditatieopleiding gedaan en daarna 21 dagen achtereenvolgens in mijn eentje. Iedere ochtend een uur eerder mijn bed uit (of 1,5 uur want de meditatie duurt een uur). Het was het waard. Een heerlijke start van de dag. Je kan de effecten de hele dag door ervaren. Zoals (ik zal niet alle kleine bijeffecten opsommen) meer verstilling, betere concentratie, effectief en vooral meer tevredenheid. En dat laatste is wat ik vooral de weken na de reeks van 21 keer heb ervaren. Waar ik voorheen heel veel moest (van mijzelf), hoefde het allemaal niet perse. Dat brengt veel rust en tevredenheid. Bovendien heb ik tijdens de meditaties ook veel kunnen ontladen.


Coach Opleiding

Bij meer mensen die de Osho Dynamische Meditatie 21 dagen of langer hebben gedaan zijn dit veel gehoorde effecten. Maar het is voor iedereen anders. Mensen hebben zelfs van alles weten te verwerken via de Osho Dynamic Meditatie.
Later heb ik de Osho Dynamic nog zo’n half jaar tot een jaar wekelijks gedaan en het bijzonder om te ervaren hoe de meditatie in verschillende periode’s ook verschillende effecten heeft. Afhankelijk van de omstandigheden en het proces.

Onderzoek
Ik vond online dit onderzoek waaruit bleek dat, bij een testgroep die 21 dagen de Osho Dynamic Meditatie had gedaan, het stress niveau significant bij alle deelnemers na 21 dagen was gedaald. Uit eigen ervaring kan ik mij dit goed voorstellen.

Uitleg Osho Dynamische Meditatie
Hier volgt een korte uitleg van de Osho Dynamische Meditatie. Verder hieronder ook een Youtube filmpje met instructies en voorbeelden. Voor alle 5 de fasen geldt dat je alles zo BEWUST MOGELIJK UITVOERT!


Meditatie Opleiding

DOE DE DYNAMISCHE MEDITATIE ALTIJD ONDER BEGELEIDING.
ALS JE WEET DAT JE EEN TRAUMA HEBT IS HET AAN TE BEVELEN OM DIT TE DOEN MET IEMAND DIE ERVARING HEEFT MET TRAUMATHERAPIE. DE OSHO DYNAMIC KAN ZOVER IK WEET HIERBIJ HEEL BEHULPZAAM ZIJN, MAAR JE HEBT DAN WEL EEN SPECIALIST AAN JE ZIJDE NODIG.
Hiervoor kan ik mijn voormalige meditatielerares Stephanie Samson aanbevelen.
Zij heeft zowel veel ervaring met de Osho meditaties als met traumatherapie.

Fase 1 (10 minuten) Laat de energie stromen!
Je begint met snel in en uitademen door de neus waarbij de nadruk op de uitademing ligt. Het is belangrijk dat je diep ademhaalt. Terwijl je het zo volledig mogelijk doet let je er op dat je wel ontspannen blijft. De ademhaling doe je chaotisch. Dat is belangrijk zodat er geen ritme ontstaat. Als er ritme ontstaat is de kans groot dat de automatische piloot wordt geactiveerd en dan krijgen ook gedachten of andere afleidingen meer kans. Doe het dus chaotisch. Op een gegeven moment doe JIJ het niet meer, maar gaat het vanzelf. Jij blijft toeschouwer. Zorg dat je de ademhaling de gehele 10 minuten, snel, chaotisch en diep uitvoert zodat daardoor afleidingen zoals gedachten ook minder kans hebben om toe te slaan 😉

Fase 2 (10 minuten) Totale ontlading!
Doe gek! Ben maf. Ben kind. Ben vrij. Laat alles wat naar boven komt zijn weg naar buiten volgen. Beweeg je lichaam zoals deze wil bewegen. Gebeurt er niets? Dan mag je het allemaal wel een handje helpen. Speel toneel. Trek gekke bekken, ga stampen met de voeten, geef een paar flinke schreeuwen, start een schaterlach, kruip over de grond, sla op een kussen,… wat er maar in je opkomt. Op een gegeven moment zal het steeds meer spontaan gaan (mocht dit niet direct al zijn gebeurd). Boven alles… Laat de gedachten er niet tussenkomen. Volg je expressie van je lichaam.

Deze tweede fase is een fase van Catharsis (emotionele reiniging), loslaten en ontladen.

Fase 3 (10 minuten) Krachtig aarden
De derde fase werkt heel aardend en geeft kracht. Je strekt je armen en gaat springen. Iedere keer als je weer op je voeten neerkomt zeg je de mantra ‘Hoe’. Een oerklank die je zo diep mogelijk uit je buik laat komen. Je laat de klank tot diep in je sekscentrum (de bron van levensenergie) doordringen. Het is zwaar, een hele uitdaging, maar dat is ook de bedoeling. Ga door, ga door, ga door. Probeer niet te stoppen totdat Oshop stop! zegt en dat is na tien minuten 😉

Fase 4 (15 minuten) Stilte meditatie
Zodra Osho stop! zegt, stop je ook direct. Als je nog in de lucht bent kom je vanzelf wel neer. Als het goed is heb je sowieso je armen nog omhoog. Je bent gewaar van wat er is. Vergelijkbaar met een zitmeditatie. Alleen nu sta je in plaats van dat je zit. En over het algemeen is er een meditatieobject die sterk van jou de aandacht vraagt; Je armen. Het is natuurlijk zwaar om de armen boven je hoofd te houden. De kunst is om getuige te zijn zonder iets te willen veranderen. Kan je bij het ongemak blijven? Met vriendelijke, liefdevolle aandacht? Probeer hier ook concepten zoals pijn lost te laten (lees ook mijn artikel over het loslaten van concepten). Hoe verhoud je je ten opzichte van hetgeen dat je tegenkomt? Blijf in de rol van de toeschouwer. Als je armen vanzelf iets naar beneden zakken dan is dat niet erg, dat is dan wat er gebeurt en je bent hier opmerkzaam van. Maar doe het zelf niet. Wees alleen getuige van dat wat er gebeurt.

Dit is natuurlijk ook een fantastische oefening die van hulp zal zijn bij ongemakken die je tegenkomt in het dagelijks leven.

Fase 5 (15 minuten) Dans, geniet!
De vijfde fase dansen op de muziek. En dan niet de danspasjes die je als tiener hebt ingestudeerd,.. nee geef je over aan de muziek en geniet vooral. Leef! Geef dankbaarheid aan al wat er is. Ook als dit verdriet, boosheid of een andere gemoedstoestand is.

Neem de levensvreugde mee de dag in!

Heerlijk 😉

Quote van Osho:

“ My meditation is simple.
It does not require any complex practices.
It is simple. It is singing. It is dancing. It is sitting silently ” 

 

Youtube filmpjes Dynamische Meditatie
Een filmpje waarin de Dynamische meditatie wordt uitgelegd:

Een filmpje waarin Osho de ‘noodzaak’  van de Osho Dynamische mediatie uitlegt:

Osho Dynamic Meditatie meedoen
 Ik geef de Dynamic niet tijdens de standaard lessen maar las hiervoor een extra les in waar mensen zich vrijwillig voor kunnen aanmelden. De Osho Meditatieles geef ik met name in Zwolle. Wil je een keer meedoen stuur mij dan een mailtje (zie voor contactgegevens en meer informatie ook www.MeditatieZwolle.nl).

Gerjan Schoemaker,

Meditatieleraar en begeleider stilte retraites


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

2 thoughts on “Osho Dynamische Meditatie

 1. Heel hartelijk bedankt.
  Met een groep vrienden practiseren we Osho meditaties.
  De filmpje waarin de Dynamische meditatie uitgeleg wordt ,
  is zeer behulpzaam.
  We zullen dit in de weekend doen.
  Dank u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie