fbpx

RAIN methode bij meditatie: Recognise, Acceptation, Investigation, Non-Identification

Binnen de Vipassana Meditatie of ook wel Inzichts Meditatie is het mogelijk om het ezelsbruggetje R.A.I.N toe te passen.

R.A.I.N. staat voor Recognise, Acceptation, Investigation en Non-Identification. De RAIN methode kan je als volgt toepassen tijdens de meditatie:

Recognise
Aan de start van de meditatie heb je de intentie om bij je meditatieobject te blijven. Vaak de ademhaling zoals je deze kan waarnemen in de buik. Het is echter natuurlijk dat je op een gegeven moment (vroeg of laat) wordt afgeleid. We zijn opmerkzijn op het moment dat we dit in de gaten hebben. Dat je bent afgeleid is niet erg en het is mooi als je het opmerkt. Vanaf dat moment kan je vanuit de rol van de toeschouwer kijken naar hetgeen waardoor je bent afgeleid.


Coach Opleiding

Acceptation
Zodra je opmerkt dat je bent afgeleid, is het de kunst om te accepteren dat je bent afgeleid + dat je hetgeen waardoor je bent afgeleid volledig aanvaard.

Investigation
Als je opmerkt dat je bent afgeleid, kan je dit onderzoeken. Hoe verhoudt je jezelf tegen hetgeen waardoor je bent afgeleid? Zijn er nog oordelen die je verder kan loslaten? Is het een veel terugkomend iets (patroon) waardoor ik ben afgeleid? Etc. Als je nog niet zo lang mediteert kan dit analyseren nog een rationeel analyseren zijn, echter is het de bedoeling dat je dit intuïtief analyseert. Beschouwen is dan eigenlijk ook een beter woord dan onderzoeken. Als je vaardig bent kan je dit intuïtief analyseren in drie fasen doen:

  1. Wat voor gedachten heb ik? Kijk hiernaar vanuit de rol van de toeschouwer, ga er niet verder in mee. Dus maak ook niet een gedachte af ook al wil je dat nog zo graag.
  2. Wat voor gemoedstoestand heb ik hierbij. Aangenaam, onaangenaam of neutraal.
  3. Wat kan ik waarnemen in mijn lichaam (en merk hierbij op dat niets vaststaand is)

Als je ruime meditatie ervaring hebt en/of de nodige kennis hebt van de Dhamma (de leer van de Boeddha) adviseer ik het ‘onderzoek’ te doen volgens de traditionele wijze voor het beschouwen van de hindernissen.


Meditatie Opleiding

Non-identification
In deze fase maak je een verschuiving van concept naar de directe waarneming. Je keert volledig in de rol van de toeschouwer. En in plaats van het benoemen van concepten en intuitief analyseren ga je over tot puur waarnemen. Op deze manier ontmantel je het mind-object en zodra het minder sterk wordt en naar de achtergrond verdwijnt, richt je de volledige aandacht weer op je anker. Je meditatieobject.

Van bewust bekwaam naar onbewust bekwaam

In het begin zal dit een ‘analytisch’ proces kunnen zijn. Op den duur doorloop je dit proces ‘vanzelf’. Je bent opmerkzaam tijdens/nadat je bent afgeleid door een Medium of Large bezoeker en de rest ontvouwt zich zonder dat er een IK aan te pas komt. Je doet er goed aan om R.A.I.N. op ‘speelse wijze’ toe te passen. Je hoeft niet iedere keer exact deze stappen door te lopen. De ene keer volstaat het om opmerkzaam te zijn en los te laten, de andere keer vergt het enige tijd om het hele proces te doorlopen.

Zoals bij alles wat we nieuw leren: Je gaat van onbewust onbekwaam uiteindelijk naar onbewust bekwaam. Het wordt dan onderdeel van je systeem.

Oorsprong R.A.I.N. methode

De RAIN methode is geïntroduceerd door Michele McDonald, en later vooral bekend geworden doordat Tara Brach deze heeft gebruikt in haar boeken en overdracht in andere zin. Deze uiteenzetting berust op basis van de traditioneel Boeddhistische Vipassana methodes. Tara Brach heeft later nog een andere variant ‘bedacht’ welke zij nu standaard toepast:

Aangepaste versie R.A.I.N. methode door Tara Brach

  1. Recognize (Opmerken wat er gebeurt)
  2. Allow (het leven aanvaarden/accepteren zoals het zich aandient)
  3. Investigate (Onderzoek met milde aanwezigheid)
  4. Nurture (Aandacht laten rusten in de ‘tedere ruimte van bewustzijn’)
  5. After the RAIN (Realisatie van onze ‘ware natuur’, niet langer geïdentificeerd)

De laatste stap zou je kunnen vergelijken met de Non-identification in de originele RAIN methode. Nurture is dan als het ware toegevoegd om meer nadruk te leggen op het belang van liefdevolle aandacht. Tara Brach noemt het ook wel ‘Helende opmerkzaamheid’.

Lees ook het artikel dat hieraan voorafgaand kan worden toegepast “Omgaan met afleiding tijdens meditatie


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie