fbpx
liefdevolle vriendelijkheid

Vervolmaking van Liefdevolle Vriendelijkheid, Compassie, Medevreugde en Gelijkmoedigheid

Waarom ontwikkelen we de Vier Hartkwaliteiten (Brahma Vihara    )?
– Liefdevolle vriendelijkheid (Metta)
– Compassie (Karuna)
– Medevreugde (Mudita)
– Gelijkmoedigheid (Upekkha)
Vergezeld met wijsheid, leidt het cultiveren van deze verblijfplaatsen in het hart tot bevrijding van het lijden (Dukkha) die mede wordt gevormd door vijandschap, boosheid en afkeer.

We trainen onze geest om zuivere, welzijn bevorderende intenties geboren te laten worden. Wat vervolgens als vanzelf resulteert in gewenste gedachten, spraak en handelen. Dit draagt niet alleen bij aan ons eigen geluk, maar als een olievlek breidt de ontwikkelde universele liefde zich uit naar iedereen in onze omgeving. Als een ‘butterfly effect’ heeft het mogelijk een impact die we niet kunnen achterhalen. Dat hoeft ook niet. De intentie en de toewijding zijn voldoende.

Wanneer Metta volledig tot ontwikkeling is gekomen, bestaat er geen andere manier voor conflictoplossing meer dan via liefdevolle vriendelijkheid. Als Liefdevolle vriendelijkheid voldoende is getraind en geïntegreerd, is het altijd bij ons aanwezig. We wensen niet alleen goede vrienden voorspoed, ook onze ‘vijanden’. We weten waar hun handelen vandaan komt en waar het toe leidt.
We zijn blij voor anderen als het ze goed gaat en hebben compassie voor hen die lijden, terwijl we evenwichtig blijven. We raken niet van onze stuk door medelijden, noch zijn we onverschillig. We zien in dat ieder zijn weg te bewandelen heeft en dat de een meer lijdt dan de ander, ongeacht dat we ze allemaal het beste wensen. Mede daarom ook de training in gelijkmoedigheid.


Coach Opleiding

Totdat onze geest vervolmaakt is zullen we soms of vaak, afhankelijk van waar we zitten in het proces, onbedoeld handelen vanuit ons beschermende ego. Goedbedoeld, maar reactief en niet altijd liefdevol en behulpzaam. Ook hiervoor hebben we dan compassie. We kunnen het niet afdwingen, enkel de voorwaarden scheppen voor de intenties die geboren worden.

Metta 

 


Meditatie Opleiding

Af en toe hebben wij ook meditatie retraites gericht op het ontwikkelen van Liefdevolle vriendelijkheid, Compassie of de Brahma Viharas. Bekijk hier onze: retraites.

 

Lees ook:
De Vier Hartkwaliteiten (Brahma Vihara)
Metta Meditatie

 

 


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie