fbpx

Het goede zien in jezelf en anderen, een verhaal door Jack Kornfield

In mijn voorbereidingen voor een Vipassana/Metta retraite die ik binnenkort geef, stuitte ik op Instagram op een inspirerend verhaal verteld door Jack Kornfield:

Het verhaal

Het waargebeurde verhaal gaat over een schoollerares. Op een bepaalde dag was de klas tijdens een wiskundeles erg onrustig. Ze stopte de les, want er werd op dat betreffende moment toch niets geleerd, en schreef alle 31 namen van de studenten op het schoolbord. Ze vertelde de studenten deze namen op te schrijven en achter iedere naam 1 ding te schrijven die je waardeert of leuk vindt aan deze persoon. Ze verzamelde alle papieren en enige tijd later, als de klas weer niet aandachtig aan het werk was, stopte ze de klas opnieuw. Ze deelde toen aan iedereen een papier uit waarop ze alle goede eigenschappen, die iedereen over deze persoon had gezegd, had geplakt.


Coach Opleiding

Een paar jaar later kreeg deze zelfde schoollerares een telefoontje van een moeder van een oud student, waarin stond dat de betreffende student Robert was overleden tijdens in oorlog in het Midden Oosten. Als je wilt komen dan vindt hier de begraving plaats.
Zij ging hier naar toe en aan het eind van de begraving stonden ze langs het graf en de moeder zij tegen haar, ik moet even met je spreken. Mijn zoon droeg maar een paar dingen bij zich tijdens de oorlog, en dit is er één van. En toen liet ze de betreffende brief zien waarop de goede aspecten die 31 anderen in hem hebben gezien. De brief was duidelijk meerdere keren bekeken, doordat hij eruit zag of hij vaak was ont- en opgevouwen. Een jonge vrouw die dicht bij hun stond, had ook bij Robert in de klas gezeten en vertelde dat zij die van haar ook altijd bij zich had. En haalde haar brief uit haar zak. Een andere oud student die erbij was vertelde dat hij het onderdeel had gemaakt van zijn huwelijksgeloften. 

Het goede in een jezelf en een ander

Het verhaal ontroerde mij. Soms zien we alleen de minder goede aspecten of zelfs slechte aspecten van een ander of onszelf. Veel mensen hebben een slecht zelfbeeld, terwijl dit een verkeerde overtuiging is. Zij zien niet de liefdevolle persoon die zij in de kern zijn, maar identificeren zich met hetgeen dat dit overschaduwt. Het helpt als anderen er dan voor je zijn. Of jou nog eens wijzen op de positieve eigenschappen, die jezelf niet meer ziet.
Laat dit dan een motivatie zijn om ook het goede in een ander te (blijven) zien en zo nu en dan ook te benoemen.


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.


Meditatie Opleiding

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie