fbpx
Chakra meditatie

Chakra meditatie

Hoe mediteer je op chakra’s?

In dit artikel bespreken we chakra meditatie, een meditatievorm waarbij je focust op de verschillende chakra’s in je lichaam. Zoals je weet, zijn chakra’s energiecentra. Door deze één voor één mee te nemen in je meditatie, voorzie je ze van extra en nieuwe energie.

Hoeveel chakra’s zijn er?

Om onduidelijkheid daarover te voorkomen, kijken we eerst naar het aantal chakra’s in ons lijf. Zeven, zeg je waarschijnlijk, en dat aantal is ook wat de meeste Boeddhistische stromingen inderdaad aanhouden. Maar het Shaktisme noemt er bijvoorbeeld acht, sommige Tibetaanse stromingen tellen er maar vijf, maar veertien komt ook voor. In deze blog over chakra meditatie gaan we uit van zeven chakra’s, die we kort benoemen:

Wortelchakra (Muladhara)

Dit is onze basischakra, ter hoogte van je stuitje. Op dit niveau gaat het om de verbinding tussen de aarde en jouw lichaam, en om hoe jij beweegt. Hier wordt jouw fysieke energie bepaald.


Coach Opleiding

Heiligbeenchakra (Swadhisthana)

Het zal je niet verbazen: door zijn verbinding met zowel heiligbeen, blaas, nieren, bloedsomloop, bekken, geslachtsklier en geslachtsorganen is dit het sekscentrum van ons lijf. Hier wordt ook de kwaliteit van jouw seksleven bepaald.

Navelchakra (Manipura)

Weer iets hoger ligt de chakra die verbonden is met je maag, lever, dunne darm en buikholte. Hier wordt jouw spijsvertering gereguleerd.

Hartchakra (Anahata)

Jouw vriendelijkheid, compassie en liefde ontstaan hier. Deze chakra heeft nog een belangrijke functie: het verbinden van de onderste drie met de bovenste drie chakra’s. Daarnaast worden hier jouw longen, ademhaling en hartfunctie geregeld. Je hartchakra heeft dus zeer belangrijke en centrale taken.


Meditatie Opleiding

Keelchakra (Vishuddha)

Hier vinden we uiteraard het klank- en spraakcentrum. Dit heeft dus ook te maken met communicatie en uiten van wat er in je omgaat. Ook verbindt deze chakra jouw hart- en oogchakra met elkaar en schakelt dus tussen voelen en denken.

Derde oog chakra (Ajna)

Deze chakra bevindt zich tussen je ogen, net onder je voorhoofd. Deze is verantwoordelijk voor jouw bewustzijn en inzichten. Hij heeft ook grote invloed op jouw nieren en dus op je fysieke gezondheid.

Kruinchakra (Sahasrara)

Tot slot de bovenste chakra, bovenop je hoofd. Hij controleert alle andere chakra’s. Hier ontstaat spiritualiteit, wijsheid en uiteindelijk de verlichting waarnaar we streven. Dit is ook de plek van harmonie en vrede. Vanwege zijn controlefunctie wordt de kruinchakra in sommige stromingen overigens niet als aparte chakra gezien.

Chakra’s en hun kleuren

Elke chakra heeft ook zijn eigen kleur. Je zal straks begrijpen waarom het handig is om die te kennen.
We geven slechts een korte opsomming van de chakra kleuren:

• wortelchakra: rood
• heiligbeenchakra: oranje-rood
• navelchakra: geel
• hartchakra: groen
• keelchakra: blauw
• derde oog chakra: indigo
• kruinchakra: violet of wit

Van chakra tot chakra meditatie

Bij chakra meditatie ga je alle chakra’s één voor één langs. Waarom? Omdat ze aandacht nodig hebben en verdienen, want ze zijn 24/7 voor jouw actief. In de perfecte werkelijkheid staan ze allemaal volledig open en is jouw hele lichaam en geest in balans. Maar hoe vaak is dat? Te vaak krimpen chakra’s als het ware in, zijn er blokkades en is er geen optimale doorstroming van energie. Soms communiceren ze niet goed met elkaar, of krijgt er eentje de overhand, en is er dus onbalans. Tijdens een chakra meditatie ben je met niets anders bezig dan met je chakra’s. Ze krijgen stuk voor stuk aandacht en gaan daardoor weer open staan. Jouw lichaam functioneert immers niet zonder zorg en aandacht.

Volgorde chakra meditatie

Bij chakra meditatie ‘werk’ je van beneden naar boven. Je begint dus met je wortelchakra (bij je stuitje) en eindigt bij je kruinchakra. Zorg eerst dat je goed zit en begin te mediteren zoals je dat altijd doet. Focus op je ademhaling. Merk op dat er gedachten zijn, maar laat ze voorbij drijven. Als je voelt dat je ontspannen bent, dan ga je met je aandacht naar de eerste chakra, de wortelchakra dus. Dat werkt goed als je eerder al met visualisaties werkte. Visualiseer dus in dit geval de wortelchakra en wat hij doet, zoals boven beschreven. Wat kan helpen is de bijpassende kleuren er bij te visualiseren. Voor veel mensen wordt het dan wat tastbaarder. Als je voelt dat een chakra voldoende aandacht heeft gehad, dan ga je heel rustig over naar de volgende chakra, tot je ze allemaal hebt gehad.

Eventuele blokkades en afronding

Het zou kunnen dat je tijdens jouw chakra meditatie ergens een blokkade opmerkt. Wat dan kan helpen, is er naar toe ademen. Mocht je dit vaker ervaren, en ervaar je dat als vervelend, dan zou je in gesprek kunnen gaan met een spiritueel coach of meditatieleraar. Je kan dan samen uitzoeken wat die blokkade precies betekent. Sluit je meditatie rustig af zoals je dat altijd doet. Het kan fijn zijn om een notitieblokje in de buurt te hebben liggen om direct een ervaring op te schrijven. Mocht dat voor jou prettiger werken, dan zijn er online ook diverse geleide chakra meditaties te vinden.

 

Deze uitleg over chakra meditatie is geschreven door onze auteur Bart Verberkt.


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie