fbpx
hart meditatie karunesh

Hart Chakra Meditatie van Karunesh

Hartmeditatie

De Hart Chakra Meditatie van Karunesh is een speciaal ontwikkelde meditatie om ondermeer de hart chakra’s te reinigen en het hart verder te openen. Deze hartmeditatie lijkt sterk op de No Dimensions Meditatie van Osho. Dat is geen toeval want beide meditaties zijn geïnspireerd op meditaties uit het Soefisme en bovendien is Karunesh een volgeling geweest van Osho. Zijn oorspronkelijke naam is Bruno Reuter en hij heeft in de Osho Ashram in Pune zijn spirituele naam Karunesh aangenomen. Beide meditaties vind ik persoonlijk erg waardevol om te beoefenen.

Instructies Hart Chakra Meditatie

 1. Uitgangspositie

  • Ga rechtop en toch ontspannen staan. Ogen open. Leg beide handen op het midden van je borst. Dit is je hart chakra. Voel je hartslag en adem ontspannen in en uit. Adem frisse, nieuwe energie in. En laat oude energie los op je uitademing.
 2. Bewegingsfase 1, Noord

  • Duur 7 minuten
  • Voordat we in beweging komen, hoor je eerst vier ademvoorbeelden. Dit is om het ritme aan te geven. Als de melodie begint, stappen we op een uitademing met onze rechterbeen uit en strekt gelijktijdig onze rechterarm uit. De palm van de hand wijst hierbij naar buiten, we duwen zo de oude energie uit ons lichaam. Op deze uitademing maak je ook een krachtig ‘Tsjjj’ geluid met je mond.
   Op de inademing komt onze arm en been weer in de uitgangspositie, dus met de handen op je hart chakra. Vervolgens stappen we uit met ons linkerbeen en linkerarm.Dit blijven we herhalen op het ritme van de muziek, welke telkens iets sneller gaat. Zorg dat je op je eigen plek blijft ronddraaien, dus dat je niet naar voren of achteren stapt. Goed geaard.
 3. Bewegingsfase 2, Oost en West

  • Duur 7 minuten
  • Deze fase is gelijk aan de eerste fase. Echter stappen we dan naar rechts en links uit, in plaats van naar voren.
 4. Bewegingsfase 3, Zuid

  • Duur 7 minuten
  • Deze fase is ook weer gelijk aan de voorgaande fasen. Alleen stappen we nu naar rechtsachter en linksachter.
 5. Bewegingsfase 4, Cirkel

  • Duur 7 minuten
  • In deze fase combineren we de drie voorgaande fase. Dus stappen we eerst naar rechtsvoor, dan naar linksvoor, dan naar rechts, dan naar links, naar rechtsachter en linksachter. Deze cirkel blijven we dan herhalen.
 6. Zitten of liggen

  • Duur 6 minuten
  • Als de muziek voor het draaien is afgelopen, kun je er voor gaan kiezen om te gaan zitten of te gaan liggen. Laat de muziek zacht door je lichaam stromen. Laat de adem autonoom verlopen en voel de verbinding met je hart. Eventueel kun je de beide handen op je hart chakra leggen.
 7. Zitten of liggen met Tibetaanse bellen

  • Duur 15 minuten
  • De voorgaande fase duurt ongeveer 6 minuten. Als je wilt kun je de muziek nu uitzetten, maar je kunt ook in meditatie blijven nazitten of liggen met het geluid van deze Tibetaanse bellen op de achtergond.

Lees hier ook de originele instructies op de Karunesh website

Of bekijk hier ook de instructies in deze Youtube video:


Coach Opleiding

Muziek Hart Chakra Karunesh

De begeleidende muziek voor de Hart Chakra meditatie van Karunesh is te koop op CD (zoals hier op Bol.com) of bijvoorbeeld te streamen via Spotify.

Over het hart chakra

Het hart chakra wordt in het Sanskriet Anahata genoemd en wordt vaak aangeduid met de kleur groen. Het hart chakra ligt in het midden van je borst en dus niet precies, zoals veel mensen vermoeden, waar je hart orgaan zit. Het is ook wel de vierde chakra binnen het ‘zeven chakra systeem’. Het bijhorende element is lucht. Functies van het hartchakra zijn ondermeer zelfliefde, compassie, empathie, vergeving, medevreugde, transformatie en vrede.


Meditatie Opleiding

Brahma Vihara

In het Theravada Boeddhisme gebruiken ze de Chakra terminologie niet, maar hebben ze wel meditaties die in het bijzonder op deze bovengenoemde kwaliteiten zijn gericht. Deze worden ook wel de Brahma Vihara genoemd. Ook wel de vier verblijfplaatsen van het hart; liefdevolle vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid. In mijn lessen combineer ik vaak deze twee vormen van meditatie, waarbij ik vooral ook Metta meditatie toepas.


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie