Stroombetreder Boeddhisme

Wat is een stroombetreder in Boeddhisme?

In het Boeddhisme wordt gesproken over stroombetreders (sotāpanna). Daarmee wordt bedoeld dat mensen op een pad (stroom) zijn beland die leidt tot Nirvana en daar niet meer vanaf kunnen worden gebracht. Je zou kunnen zeggen dat zij het Boeddhistische Achtvoudige Pad volledig ‘leven’. Er wordt ook wel gezegd dat het Achtvoudige Pad een stroom is dat naar Nirvana leidt, zoals de Ganges naar de zee leidt. Een stroombetreder heeft daarmee dan ook ‘Juist Inzicht’. Hij heeft zich vrijgemaakt van identificaties, is niet gehecht aan rituelen en is vrij van twijfel. Met vrij van twijfel kun je ook zeggen een volledig vertrouwen in de Drie Juwelen; de Boeddha, De Dhamma en de Sangha.

Stroombetreding is de eerste stap van de Vier Stappen naar Verlichting. Een stroombetreder wordt maximaal nog zeven keer herboren voordat hij Verlichting bereikt. Vanaf het moment dat iemand Stroombetreder is zal iemand volgens het Boeddhisme dus alleen nog maar dichter bij de Verliching (Nirvana) komen.


25 mei is er een online informatie avond voor onze erkende Opleiding Meditatieleraar van 1,5 jaar. Naast dat je wordt opgeleid tot meditatieleraar is deze opleiding ook transformerend als het gaat om je eigen proces. Lees hier meer over deze opleiding.Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meditatie Instituut Nederland Logo


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie