fbpx
The Work van Byron Katie

The Work van Byron Katie

 

 


Coach Opleiding

Wat is The Work van Byron Katie?

The Work van Byron Katie is een methode om je eigen gedachten te onderzoeken. Door je eigen overtuigingen en oordelen te bevragen kun je hiervan loskomen wat leidt tot minder stress, minder irritatie, minder boosheid en andere vormen van lijden. Het draagt er aan bij de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Het slaat daarom ook perfect aan bij de Vipassana meditatie die ik zelf beoefen en waar ik anderen in begeleid.

Vaak zien we de dingen niet hoe ze werkelijk zijn, maar kijken we als het ware door een bril van percepties en overtuigingen naar de wereld. Deze gefilterde manier van ervaren leidt helaas tot veel onnodig leed.

Op de website van The Work staat dan het dan ook omschreven als:


Meditatie Opleiding

“Iedere keer als je The Work doet, word je meer verlicht tot wie en wat je werkelijk bent, de ware natuur van zijn. Het bevragen van je overtuigingen is een geweldig cadeau aan jezelf, en je kunt het iedere dag van je leven hebben. De antwoorden liggen altijd in jou, te wachten om gehoord te worden.”

Boeken over The Work door Byron Katie

The Work kan echt ‘life changing’ zijn. Als je hier verder in wilt verdiepen adviseer ik eerst het boek Vier Vragen die je leven veranderen te lezen en daarna ook Vraag jezelf vrij. Maar begin met Vier Vragen die je leven veranderen om de basics onder de knie te krijgen en het boek Vraag jezelf vrij is dan geschikt voor verdere verdieping. In het boek ‘Vraag jezelf vrij’ maakt Byron Katie ook mooi verbinding met het boeddhisme. De methode sluit daarom ook goed aan bij onze meditatie opleiding.

Voorbeelden van The Work

In dit artikel staan op verschillende plekken inspirerende video’s waarin Byron Katie The Work toepast bij verschillende personen, met verschillende overtuigingen.

 

Hoe werkt The Work?

Als je kijkt op het werkblad van The Work (hieronder te downloaden) wordt je gevraagd een overtuiging of oordeel te nemen die betrekking heeft op een persoon.

Bijvoorbeeld: “Thessa heeft een hekel aan mij”

of

Bijvoorbeeld: “Mevrouw is asociaal omdat ze haar hond niet korter aanlijnt”

of

Bijvoorbeeld: Mijn moeder is egoïstisch

of

Bijvoorbeeld: “Ik wil dat mijn moeder gelukkig is”

 

Maar je kunt The Work ook doen gericht op algemene overtuigingen die niet perse op een ander persoon betrekking hebben, zoals je lichaam, je gezondheid, je inkomen, je werk, etc. Ga eens voor jezelf na: Zit je ergens mee? Heb je ergens stress over? Maak je je ergens zorgen over? Zie je ergens tegenop?

Kies één ding uit. Dat kan over iets gaan wat onlangs heeft afgespeeld, maar kan ook iets zijn waar je misschien al jaren mee zit. Beide is mogelijk.

Bijvoorbeeld: Ik haat mijn lichaam

of

Bijvoorbeeld: “Ik heb niet genoeg geld

of

Bijvoorbeeld: “Ik heb de verkeerde carrière gekozen”

https://www.youtube.com/watch?v=zFhwT9Kajf0&list=PLVOHDYDbTyfZesxNmmEs1K8oTCzjF0-F5&index=3

 

Maar… begin eerst met een overtuiging die je hebt over een ander persoon.

Als je net begint met The Work adviseer wordt geadviseerd te beginnen met een overtuiging die je hebt over een ander persoon. Door The Work te doen op een ander, doe je het indirect op jezelf. Immers, wat jij bij een ander bespeurt is een reflectie van je eigen gedachten en overtuigingen.

Begin met niet te zware thema’s

Als je net begint met The Work, en je doet dit voor jezelf (dus zonder begeleiding) adviseer ik je niet direct met hele zware thema’s zoals trauma’s te beginnen. Wordt er eerst bedreven in. Als je aan de slag wilt gaan met een trauma of een ander zwaar thema adviseer ik je dit ook te doen met een ervaren coach of begeleider. Er zijn mensen die Byron Katie gecertificeerd zijn en je kunt bij deze coaches en therapeuten veel ondersteuning vinden voor het hele proces.

Dus kies voor nu iets uit wat niet al te traumatisch is.

Het ‘Oordeel over je naaste’ werkblad.

Formuleer hetgeen waar je mee zit in één kernachtige zin. Om tot de kern van iets te komen kan het helpen om eerst het ‘Oordeel over je naaste‘ werkblad te downloaden en in te vullen. Het is belangrijk om hiervoor een specifieke situatie te nemen, en telkens bij deze situatie te blijven of er naar terug te keren. Als het bijvoorbeeld gaat over iets wat een jaar geleden heeft voorgevallen, bedenk dan hoe je je in die specifieke situatie destijds voelde en wat je toen dacht.

Als je dit ‘Oordeel over je naaste werkblad’ voor het eerst invult kan het handig zijn om dit te doen aan de hand van onderstaand filmpje door Byron Katie:

De Vier Vragen van Byron Katie

Als je een kernachtige overtuiging of oordeel hebt opgeschreven gaan we deze gebruiken om de Vier Vragen op toe te passen. Als je het ‘Oordeel over je naaste werkblad’ hebt ingevuld kun je The Work toepassen op alle antwoorden die je hebt opgegeven. Je kunt dus eerst één stelling uitkiezen. Maar zorg dat je het dus kernachtig formuleert.

Bijvoorbeeld bij punt 1 op het werkblad heb je uitgebreid ingevuld:
Ik ben boos op mevrouw omdat ze haar hond niet bij zich hield en die hond daardoor mijn broek vies maakt met kwijl en mijn dochter bang voor de hond is.

Dit kun je kernachtig formuleren als:
Ik ben boos op mevrouw omdat ze haar hond niet bij zich hield.”

Of bijvoorbeeld bij punt 5 op het werkblad heb je uitgebreid ingevuld (bij dit punt moet je dus zeer kleinzielig en oordelend schrijven):
Mevrouw is asociaal, egoïstisch, ongevoelig, arrogant, incapabele hondenbezitter die haar hond opdringt aan anderen.

Dit kun je kernachtig formuleren als:
Mevrouw is asociaal.

We gaan hiervoor de Vier Vragen bij langs en uiteindelijk doen we ‘De omkeringen’. Doe het schriftelijk. Als je The Work heel vaak hebt gedaan kun je het tussendoor eens in je hoofd doen, maar zelfs ook dán is het effectiever als je het schriftelijk doet.

Download hier het werkblad ‘Een gedachte per keer’

Vraag 1: Is het waar?

Noem de gedachte die je hebt op en stel je de vraag “Is het waar?”. Is het waar wat je hebt opgeschreven.

Bijvoorbeeld “Mevrouw is asociaal”. Is het waar?

Antwoord alleen met ja of nee!

Vraag 2: Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?

Dikwijls antwoorden we bij vraag 1 ja. Dat is als we onze gedachte niet onderzoeken. Bij vraag 2 gaan we onze gedachte in twijfel nemen. Is het écht waar? Kun je het 100% zeker weten?

Bijvoorbeeld “Kan ik 100% zeker zijn dat mevrouw asociaal is”?

Geef niet direct een antwoord, maar laat de stilte spreken. The Work is een meditatief proces. Eventueel kun je je ogen sluiten.

Natuurlijk kan het nog steeds zo zijn dat je volmondig ja zegt. Maar het kan ook zijn dat je nu toch nee moet zeggen, omdat we toch iets beginnen te twijfelen aan de overtuiging die we hebben opgeschreven. Dit geeft al aan hoe vaak we zomaar onze gedachten geloven, terwijl we onszelf vaker de vraag zouden moeten stellen bij wat we denken “Is het écht, écht waar?”.

Antwoord weer alleen met ja of nee! Kun je absoluut zeker zijn dat…

Vraag 3: Hoe reageer je, wat gebeurd er wanneer je deze gedachte geloofd?

Keer hiervoor naar binnen. Ga weer terug naar die specifieke situatie en ga na wat er gebeurd als je die gedachte geloofd. Op het werkblad staan daarvoor een aantal subvragen die je daarbij kunnen helpen, zoals geeft het stress of vrede, welke beelden zie je, welke emoties zijn er, hoe behandel je die andere persoon?

Bijvoorbeeld: “Ik voel stress. Ik zie die hond op mij afkomen en ik voel daarbij angst. Ook zie ik het gezicht van die vrouw die het helemaal niets lijkt uit te maken en ik voel mij gefrustreerd en boos. Ik veroordeel die vrouw.”

Bij deze stap kun je gebruik maken van de handige emotielijst die ook op thework.com te downloaden is. Soms kunnen we namelijk niet zo goed onder woorden brengen wat we voelen. De emotielijst kan helpen om als het ware te ‘fijnproeven’. Wat is het wat ik in die situatie ervaar als ik mijn gedachten geloof?

Aanvulling:

Een vraag die tegenwoordig niet meer op het werkblad staat, maar die ik persoonlijk wel heel krachtig vind is:
Wat vrees je dat er zou kunnen gebeuren als je deze gedachte niet meer geloofd”

Zelf heb ik een Byron Katie cursus gevolgd waar deze vraag nog wel werd gebruikt en deze vond ik in sommige gevallen erg krachtig. Soms hebben we bijvoorbeeld een oordeel over iemand en zijn we bang dat als we dat oordeel niet meer hebben, ‘dat die andere persoon er mee weg komt’. Terwijl, wie hebben we ermee als we dat oordeel over de ander vasthouden? Wie heeft er stress van?

Vraag 4: Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Dit is voor mij misschien wel de meest krachtige vraag. Het vraagt om een radicale shift. Ga ook nu weer terug naar de specifieke situatie en ga na hoe het zou zijn als je die gedachte niet zou hebben.

Vaak als we de gedachte niet zouden hebben, als we zonder oordeel helemaal in het huidige moment aanwezig zouden zijn, zouden we in precies dezelfde situatie helemaal geen stress of ander lijden ervaren.

Een goed voorbeeld zag ik onlangs weer in een video waarin Byron Katie met iemand samen The Work deed. Deze persoon was boos op haar partner omdat deze ‘s ochtends in de auto naar het werk stapte, zonder haar een zoen of knuffel te geven. Toen ze bevrijd was van de gedachte ‘hij moet mij een kus of knuffel geven voordat hij weg gaat, omdat..’ viel de stress meteen weg. Toen ze voor haarzelf naging hoe het zou zijn als zij die gedachte ‘hij moet mij een knuffel geven’ niet had, bedacht ze dat ze in diezelfde situatie gewoon een knappe man zijn auto in zag stappen. That’s it. Meer niet!

Omkeringen

De Vier Vragen zorgen ervoor dat we onze gedachten niet direct voor waarheid aannemen, zoals we geneigd zijn. Het zorgt ervoor dat we deze gaan onderzoeken. Daarna gaan we aan de slag met de omkeringen.

Je pakt daarbij de oorspronkelijke stelling en gaat deze omkeren. Je gaat de zin(nen) als het ware ombuigen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor omkeringen:

  • Bijvoorbeeld, in plaats van ‘de ander’ kun je ‘ik’ neerzetten
  • Bijvoorbeeld, je kunt het woord Niet toevoegen of juist weglaten
  • Bijvoorbeeld, je kunt het negatieve woord omwisselen met het tegenovergestelde positieve woord
  • Bijvoorbeeld, het ‘object van oordeel’ vervangen door ‘jouw gedachten’

Enkele voorbeelden van omkeringen:

Mevrouw is asociaal > Ik ben asociaal.

Mevrouw is asociaal > Mevrouw is niet asociaal.

Mevrouw is asociaal > Mevrouw is sociaal.

Mevrouw is asociaal > Mijn gedachten zijn asociaal.

Ga voor jezelf bij iedere omkering na of daar misschien ook een waarheid in zit? Misschien is het wel net zoveel waar als de eerste overtuiging. Of misschien wel meer waar?

Methode om stress en lijden te verminderen

Nu is het niet zo dat The Work als doel heeft om een gedachte die jij als waar bestempeld, om te buigen tot niet waar. Dat kan wel een uitkomst zijn, maar het hoeft niet! Dat is ook niet het doel. Het doel is om stress en andere vormen van lijden te verminderen. Als je denkt dat het doel is om je gedachten als ‘niet waar’ te gaan zien, dan kan dit een grote hindernis zijn voor het proces of er zelfs toe leiden om bij bepaalde gedachten er niet eens aan te beginnen. Dat geldt vooral bij traumatische gebeurtenissen. Maar als je beseft dat het niet de bedoeling is om dingen te bagatelliseren, en het ook niet de bedoeling is dingen goed te praten die verwerpelijk zijn, kan het je ook dan helpen om stress en lijden te verminderen. Als er dergelijke traumatische gedachten zijn adviseer ik dit je te doen met een therapeut of coach die zeer ervaren is met The Work en je daarbij kan ondersteunen.

The Work van Byron Katie samengevat

Hoe werkt The Work van Byron Katie samengevat?

  1. Vul het ‘Oordeel over je naaste werkblad’ in.

     

  2. Doorloop de Vier Vragen op het ‘Eén gedachte per keer’ werkblad.

     

  3. Doe de omkeringen.

     

Aan de hand van bovenstaande uitleg en voorbeelden kun je misschien wel een eind komen met het zelf beoefenen van The Work. Je kunt het niet vaak genoeg doen. Zoals Byron Katie zelf zegt “Doe The Work voor ontbijt, lunch en avondeten”. Dat is natuurlijk in de ideale situatie want het kost veel tijd als je het uitgebreid wil doen. Het is veel werk, het heet dan ook niet voor niets “The Work” 😉

Om tot verdieping te komen kan ik het boek Vier Vragen die je leven veranderen en/of Vraag jezelf vrij van Byron Katie aanbevelen.

Cursus omgaan met irritatie, (zelf)oordelen en boosheid

Graag wil ik je ook nog attenderen op de cursus irritatie en boosheid. Ook daarin gaan we onze gedachten, oordelen en overtuigingen onderzoeken. Daarnaast gaan we ook veel andere oefeningen doen om irritatie en oordelen te verminderen, minder lang te laten duren en minder intens te laten zijn. Zie ook de agenda op onze homepage voor wanneer deze weer start.


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie