fbpx
Chakra healing

Chakra healing

Een uitgebreide uitleg over Chakra healing

Chakra’s zijn de energetische centra in je lichaam. Je kan ieder chakra zien als een bewustzijnslaag, en hiervan heb je er 7 in totaal. Vanaf je staartbeen tot boven je kruin zijn deze gelijkmatig verdeelt en hoe hoger je opstijgt langs je ruggenwervel richting je hoofd, hoe gevoeliger, verfijnder en transcendenter het bewustzijn in die centra is.

Hormonale balans

Ieder chakra vindt zijn fysieke manifestatie via de endocriene klieren en de hormonen die deze uitscheiden in het lichaam. Chakra healing kan je zien als het vinden van hormonale balans in het fysieke lichaam. Via het openen van de mediaanlijnen, het bindweefsel en daarmee de energetische doorstroom kan je bijvoorbeeld via yin yoga de basis leggen voor een meer gebalanceerd chakra systeem. Echter via yoga oefening zoals deze wordt gedaan via Rajadhiraja yoga (hormoon yoga) wordt via pranayama en asana’s op ritmische manier de endocriene klieren gestimuleerd en de fysieke hormoonregulatie beïnvloeden en verbeteren.

Mind over matter

Maar zoals met alles in yoga geldt ook hier: je fysieke gesteldheid kan maar kortdurend invloed hebben op je mentale en spirituele staat van bewustzijn. Echter, wanneer je invloed uitoefent via je mind op de fysieke staat, mind over matter, dan is het effect langduriger en stabieler. Dus chakra healing kan je het beste uitvoeren door je lichaam te openen en tegelijkertijd ook te begrijpen waarom je vanuit je psychologie bepaalde chakra’s negatief beïnvloedt.


Coach Opleiding

Ieder chakra wordt beheerst door een aantal Vritti’s; dat is het Sanskiet woord voor neigingen. Wil je een chakra’s helen dan doe je dit door de psychologische neigingen die bij dit chakra horen weer in balans te brengen.

Het stille midden van het Anahata Chakra

De onderste drie chakra’s zijn eigenlijk de enigen die echt uit balans kunnen zijn. Dit zijn onze centra van het ego bewustzijn die een negatieve bias hebben; zij worden beïnvloed door angst. Het anahata chakra (op het niveau van je borstbeen) is als vierde energetische punt neutraal: hier kan je innerlijke water door storm hoge golven krijgen of zo vlak zijn als een spiegel, naargelang je emotionele staat. De hoogste drie chakra’s zijn on-corrumpeerbaar; zij werken alleen vanuit een staat van vertrouwen en eenheidsbewustzijn. In de meeste gevallen hebben mensen nauwelijks toegang tot die verfijnde lagen van hun bewustzijn en worden deze toestanden geblokkeerd door een grote invloed van de laagste drie chakra’s

Zelfregulatie door compassie

Net zoals een kind dat wild is of overstuur zichzelf niet makkelijk reguleert tot een rustiger niveau tenzij er een volwassene is om hen daarbij te helpen, zo hebben de laagste drie chakra’s in ons vrij spel totdat het meer volwassen bewustzijn van het anahata chakra intern tot rust gebracht kan worden. Vanuit dit punt kan je in contact komen met de innerlijke waarnemer waarmee je je emoties kan zien zonder erdoor te worden overgenomen. Je weet dat je contact hebt met dit deel van je bewustzijn als je kalm bent, nieuwsgierig (i.p.v. veroordelend) naar de door “negatieve” emotie, er compassie voor kan voelen en je er mee durft te verbinden. Je kan vanuit dit punt letterlijk met jezelf in gesprek gaan. De lagere delen van je bewustzijn zullen zich in een visualisatie als een symbool of sub-persoonlijkheid kenbaar maken. Vaak zitten ze met een behoefte die niet is vervuld of een probleem dat nog niet voor ze is opgelost. Vanuit het anahata chakra bewustzijn ontstaat in zo’n dialoog vaak vanuit moed en creativiteit een vorm van helderheid over wat nodig is.


Meditatie Opleiding

Zelfvertrouwen door zelfkennis

Hierdoor vergroot het innerlijk zelfvertrouwen dat is gebaseerd op zelfkennis; dit is geen opgeblazen egovorm van waaruit je denkt dat je alles aan kan of niets je raakt. Ben je vanuit die overtuigingen met jezelf in gesprek dan hebben de laagste drie chakra’s een innerlijk conflict, wat eindeloos heen en weer kan gaan. Dat is wanneer je je innerlijk verscheurd voelt en bijvoorbeeld niet kan kiezen.

De onderste drie chakra’s hebben vaak de volgende ingrediënten gemist: begrip, steun, liefde, aandacht en mildheid. Dat klinkt overzichtelijk en eenvoudig, maar in de praktijk is het dat niet, omdat je vaak niet direct tot de delen kan spreken die bang, verdrietig, boos of gekwetst zijn, omdat ze verstopt zitten achter wat hardere ego delen die later zijn ontwikkeld en als een soort beschermers voor de meest gevoelige stukken van jezelf zijn gaan staan. Soms heb je daardoor eerst last van die verharde stukken, zonder te weten wat daaronder ligt en wat er nodig is.  

Body mind therapie

Daarom kan het handig zijn om samen met een body mind therapeut in gesprek te gaan over pijntjes in je lichaam, of rust in je psyche. Ieder plek in je lichaam is een deel van je onderbewuste, waar informatie in de vorm van open of gesloten bindweefsel ligt opgeslagen. Bindweefsel is geen domme tussenstof maar de voorloper van ons neurologisch weefsel. In de vorm van piëzo elektrische schokjes die door druk en wrijfkracht ontstaan kan er op een mechanische manier informatie worden opgeslagen (diep weggestopt) of dus weer worden geopend. Omdat ieder bewustzijnsniveau verschillende levensthema’s “opslaat” kan een therapeut vaak aan de plek van de klacht al aflezen over welk psychologisch issue het gaat.

Het is dan ook niet gek dat wanneer je bij een body mind therapeut op de massagetafel ligt er niet alleen fysieke spanning, maar ook emoties of herinneringen naar boven komen. Door in te gaan op die emoties, ze uit te vragen en zo met de delen direct in gesprek te gaan is het mogelijk om dingen die je voor jezelf diep hebt weg gestopt toch weer op het spoor te komen. Vooral wanneer de therapeut goed in het kalme en compassievolle bewustzijn bij jou delen kan blijven, kunnen de oude angsten aan het licht worden gebracht en uit de angstige overtuiging worden verlost.  

Levenskunst

Zo heel je, stap voor stap, delen van je chakra’s. Dit is niet iets wat je even snel doet en dan klaar bent. Maar dat is ook niet erg, je eigen verlichting is iets waar je een heel leven voor gekregen hebt, zodat je genoeg tijd hebt om hieraan te kunnen werken. Alles wat je innerlijk lichter maakt is onderdeel van de healing. Het is letterlijk je grootste levenswerk en het helen van de laagste drie chakra’s een kunst op zich.

Artikel door Judith Zeeman
www.humancomplex.nl
www.theyogaacademy.eu


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie