fbpx
Positieve Affirmaties

18 krachtige, positieve affirmaties

Dit artikel over de effecten van meditatie op de slaap is geschreven door onze vaste auteur Bart Verberkt.

In dit artikel vertellen we je meer over affirmaties. De term affirmatie is je vast bekend, maar wat betekent hij precies? En welke affirmaties zijn er zoal? We helpen je graag een stukje op weg naar een (nog) positievere levensinstelling.

Wat zijn affirmaties?

Een affirmatie is eigenlijk gewoon een gedachte, maar wel een positieve. De mens leert het meest van herhalen, zo las ik ooit. En het gebruiken van affirmaties laat je dat nog eens beseffen, en aan den lijve ervaren. Want als je maar vaak genoeg een positieve gedachte herhaalt, hoe groter de positieve invloed op jou zal zijn. En dat straal je vervolgens ook uit naar de mensen om je heen. Let op: een affirmatie is iets anders dan reciteren, waarin je bepaalde spreuken soms eindeloos herhaalt. Het woord affirmatie komt overigens uit het Latijn, want afgeleid van ‘affirmare’. Je raadt het al: affirmare betekent bekrachtigen of bevestigen. Met affirmaties train je als het ware je hersenen om te geloven in iets positiefs. We geven je dadelijk voorbeelden van affirmaties, waarmee je je jouw vertrouwen in positiviteit kunt bevestigen.


Coach Opleiding

Positieve bekrachtiging

Iets uitspreken is één, maar er in geloven is nog iets anders. Want je zou ook zomaar kunnen twijfelen aan het nut van affirmaties. Ze zijn echter het tegenovergestelde van negatieve uitspraken over jezelf. Wat gebeurt er als je maar vaak genoeg herhaalt dat je iets niet kan, omdat je geen vertrouwen hebt dat je het kunt? Juist, de kans is groot dat je in je handelen bevestigt dat het je inderdaad niet lukt. Misschien kan je je voorstellen dat het andersom ook werkt? Je hoeft niet meteen hoog van de toren te blazen dat je alles kunt. Het gaat bij affirmaties om realistische, haalbare doelen. Als je maar blijft zeggen dat je dat tentamen zult verknallen, vergroot je de kans daarop. Als je regelmatig tegen jezelf zegt dat jij dit tentamen haalt, bevestig je een stuk positiviteit en vertrouwen in jezelf. En daar ligt de basis om dit tot een goede einde te brengen.

Wetenschappelijk bewijs voor affirmaties

Er zijn genoeg psychologen die bovenstaand zullen bevestigen. Mocht je je dit echter afvragen: er zijn al verschillende onderzoeken naar gedaan, en er zijn inmiddels ook diverse wetenschappelijke bewijzen voor de werking van affirmaties. We verwijzen je bijvoorbeeld naar deze resultaten, waarin je ook ziet hoe diepgaand deze onderzoeken zijn geweest: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4814782/

Gebruik affirmaties alleen als je er echt in gelooft

Natuurlijk zijn affirmaties niet bedoeld om zo maar wat positiviteit op te roepen, als je daar zin in en behoefte aan hebt. Gebruik affirmaties alleen als je gelooft in dat stukje extra positiviteit. Met affirmaties bekrachtig je dit geloof en bereik je mogelijk dat waarvan je dacht dat het buiten jouw bereik lag, onmogelijk was.


Meditatie Opleiding

In plaats van affirmaties kan je anders ook gebruik maken van ‘bevorderlijke intenties‘, een methode ontwikkeld door Gerjan Schoemaker die is gebaseerd op boeddhistische Metta meditatie. Het grootste verschil tussen bevorderlijke intenties en affirmaties is dat je bij affirmaties de zin formuleert zoals het nu is, bijvoorbeeld ‘ik hou van mijzelf’. Terwijl bij bevorderlijke intenties je het formuleert zoals je het wenst, bijvoorbeeld ‘dat ik van mijzelf mag houden’. Het is net wat beter bij je past. Maar als je niet van jezelf houdt en je zegt ‘ik hou van mijzelf’ hou je volgens Gerjan jezelf een beetje voor de gek en herhaal je eigenlijk in je onderbewust de zin ‘ik hou niet van mijzelf’.

Voorbeelden van affirmaties

We geven je nu een aantal voorbeelden van positieve affirmaties. Kies op gevoel een affirmatie uit die kan helpen bij wat nu voor jou belangrijk is. Maak er een gewoonte van om deze affirmatie bijvoorbeeld dagelijks hardop uit te spreken. Je zou hem ook in je dagelijkse meditatie mee kunnen nemen. Hoe meer jij er zelf in gelooft, hoe sterker de kracht van bevestiging voor jou kan werken.

Positieve affirmaties voor liefde

Een positieve affirmatie voor liefde, dat wil iedereen wel. We bedoelen hier affirmaties om liefde aan te trekken. Zo kan je jouw geloof in het krijgen van liefde bekrachtigen met de positieve affirmatie ‘ik ontvang liefde’. Wil je juist liefde ontmoeten, dan zou je kunnen kiezen voor ‘ik ontmoet de liefde van mijn leven’.

Positieve affirmaties voor zelfliefde

Maar natuurlijk kan je ook kiezen voor affirmaties om jouw zelfliefde te bevestigen. Je wordt je zo ook meer bewust dat je van jezelf mag houden. Neem daarbij een positieve affirmatie waarin jij gelooft, waarin jij voelt dat dit helemaal over jou gaat. Voorbeelden zijn ‘ik ben goed zoals ik ben’ en ‘ik ben het waard om liefde te ontvangen’.

Positieve affirmaties voor zelfvertrouwen

Mag het accent best nog wat meer op jouw zelfvertrouwen liggen? Wil je jezelf er aan herinneren dat je zelfvertrouwen mag hebben? Dan kunnen o.a. deze affirmaties goed werken: ‘wat er ook gebeurt, ik kan het aan’ en ‘vandaag wordt mijn dag’.

Positieve affirmaties die zijn gericht op loslaten

Loslaten is een thema bij veel mensen. Niet zo vreemd ook, want loslaten is niet makkelijk en zelfs pijnlijk zijn. Vasthouden wat je hebt (of had) ligt meer voor de hand. Omdat loslaten je echter wel verder helpt, hierbij een paar mogelijke affirmaties die jou daarbij kunnen ondersteunen: ‘door dit los te laten, creëer ik ruimte’ of ‘het verleden is voorbij, ik leef in het nu’.

Positieve affirmaties om angst te verminderen

Ook angstig zijn is veel mensen niet vreemd, ook al geven ze het niet altijd toe. Kleur bekennen kan echter heel bevrijdend zijn. Wil je minder angstig zijn en geloof je ook wel dat je dat kunt? Ondersteunende positieve affirmaties zijn: ‘vandaag ben ik niet bang’ en ‘ik ben niet bang, ik ben moedig’.

Positieve affirmaties om boosheid te verminderen

Boosheid is een emotie die niet negatief hoeft te zijn. Het ligt er aan hoe je met jouw boosheid om gaat. Vind je dat je te snel boos wordt? Of kan jouw boosheid wel wat minder? Gebruik een affirmatie om boosheid minder aanwezig te laten zijn, of minder op te laten komen: ‘ik laat mijn boosheid los, waardoor ik meer geniet van het leven’ of ‘ik kijk met minder boosheid, en geef daardoor ruimte aan liefde’.

Positieve affirmaties om af te vallen

Ook je plan om af te vallen kan je ondersteunen met het regelmatig uitspreken van affirmaties. Ze zorgen ervoor dat je er nog meer in gaat geloven dat het je lukt: ‘mijn lichaam wordt elke dag iets gezonder’ en ‘ik eet vandaag alleen gezond’.

Positieve affirmaties om zwanger te worden

Niet iedereen wordt even makkelijk zwanger. Positieve affirmaties kunnen jouw lichaam helpen om in verwachting te raken. Neem een affirmatie die voor jou passend is en waarin je je herkent. Voorbeelden: ‘mijn lichaam is klaar om zwanger te worden’ of ‘het is veilig om nu zwanger te zijn’.

Positieve affirmaties voor bij de bevalling

En als je dan zwanger bent, komt ook de bevalling in zicht. Dat kan best wat spanning geven. Een positieve affirmatie regelmatig herhalen, sterkt je in de wetenschap dat het gewoon goed zal gaan: ‘ik heb vertrouwen in mijn lichaam’ en ‘ik ben helemaal klaar voor de bevalling van ons kindje’.

Deel je affirmatie

Heb jij ook nog een mooie affirmatie? Laat het hieronder weten in een reactie.

Afbeelding met affirmatie komt van Pexels.


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie