Loopmeditatie

Loopmeditatie

De loopmeditatie is vergelijkbaar met zitmeditatie, maar in plaats van de adem gebruik je de beweging van je voeten als anker. 

Instructies loopmeditatie

Dit is de uitleg van loopmeditatie in drie fasen. Bij langere retraites kunnen we deze nog verder opbreken om zo de opmerkzaamheid verder te verfijnen. Maar over het algemeen wordt de loopmeditatie in drie fasen het meest beoefend. In deze uitleg behandelen we de stijl welke voorkomt uit het Theravada Boeddhisme waarbij wordt gelopen in ‘straatjes’. Heen en weer over een relatief korte afstand van slechts een paar meter. In het Zen Boeddhisme is het meer gewoon om achter elkaar in een cirkel te lopen.


Inspiratie e-mails ontvangen met o.a. geleide meditaties? En op de hoogte blijven van onze retraites, cursussen en andere meditatie gerelateerde activiteiten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


Fase 1

 • Uitgangshouding: Sta goed rechtop en toch ook ontspannen. Voel hoe je staat. Voel eerst je hele lichaam. Voel dan het contact van je voeten met de vloer.
 • Stap uit met je rechtervoet. Dit kun je in gedachten benoemen met ‘rechts’. Je mag ook andere woorden gebruiken voor het benoemen als dat voor jou beter werkt. Zo wordt het ook wel benoemd als ‘rechts gaat zus’ of ‘dit is rechts’. Blijf met je aandacht bij de beweging van je voet. Dat is je anker. 
 • Vervolgens stap je uit met links. Dit kun je vervolgens benoemen met ‘links’, ‘links gaat zo’ of ‘dit is links’. 
 • Loop zo met aandacht een paar meter (zeg maar 2 tot 5 meter) en stop dan.
 • Kom weer goed in de basishouding staan en voel ofwel je hele lichaam ofwel blijf met je aandacht bij de voeten. Je kunt dit benoemen als ‘staan, staan’.
 • Vervolgens ga je draaien zodat je de kant opkijkt waar je zojuist vandaan bent gekomen. Je kunt dit benoemen als ‘draaien, draaien’.
 • Opnieuw blijf je even staan en benoem je dit als ‘staan, staan’.
 • Dan stap je weer uit en benoem je het lopen weer als ‘links, rechts, links, rechts’.
 • Dit blijf je zo een tijd lang herhalen waarna je overgaat tot fase 2.

 

 1. Het stappen kun je eventueel op het ritme van de adem doen. Alleen als dat prettig voelt.
 2. Als je tijdens het lopen opmerkt dat je bent afgeleid, sta je even stil en richt je de aandacht op hetgeen waardoor je bent afgeleid. Hetgeen waardoor je bent afgeleid kun je ook benoemen. Bijvoorbeeld als ‘denken’ of ‘geluid’. Als hetgeen waardoor je bent afgeleid weer naar de achtergrond verdwijnt ga je weer verder met lopen.

 

Fase 2

 • Fase 2 is gelijk aan fase 1 alleen ga je het benoemen verder opbreken. In plaats van ‘links, rechts’ kun je het benoemen als ‘heffen, plaatsen’ of ‘optillen, neerzetten’. Je bent je er heel bewust van dat je de voet optilt en weer neerzet.

 

Fase 3

 • In fase 3 breek je de aandacht, of ook wel mindfulness, nóg verder op. Je benoemt het dan als ‘optillen, bewegen, neerzetten’. Naast het optillen en neerzetten van de voet ben je er ook extra opmerkzaam op dat de voet door de lucht heen beweegt.

 

Er is geen regel voor de lengte van een fase. Zodra je merkt dat de concentratie zich verstevigt kun je overgaan naar de volgende fase. Wij adviseren om ongeveer 25% van de tijd fase 1 te beoefenen, 25% van de tijd fase 2 en dan 50% van de tijd fase 3. Beoefen je bijvoorbeeld loopmeditatie voor 40 minuten, dan kun 10 minuten fase 1, 10 minuten fase 2 en 20 minuten fase 3 beoefenen. De fase waarin de opmerkzaamheid het meest verfijnd is krijgt zo de meeste tijd en de andere twee fasen kun je zien als een voorbereiding op de laatste fase.


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meditatie Instituut Nederland Logo


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie