fbpx
Boek dag uit het leven van Tinkerbel - Imke Gilsing

Boekreview: Een dag uit het leven van Tinkerbel & gesprek met Imke Gilsing

Imke kreeg tijdens een retraite een psychose waarbij ze dacht dat ze het elfje Tinkerbel was en dat ze een relatie had met journalist en programmamaker Jelle Brandt Corstius. In haar boek ‘Een dag uit het leven van Tikerbel’ krijg je een gedetailleerd beeld van hoe haar psychose verliep, hoe zij dit zelf beleefde, maar vooral ook hoe zij hierbij behandeld is binnen de psychiatrische zorg. En dat laatste heeft ze vooral als onmenselijk ervaren. Ze is onder dwang opgenomen, ze belandt in een isoleercel en wordt “volgestopt met pillen”. Het boek Een dag uit het leven van Tinkerbel is het eerste boek uit de Tinkerbel Trilogie waarin Imke haar waanzinnige reis van hel naar heling deelt.

Op een hele bijzondere manier maakte ik kennis met het bestaan van haar boek. Terwijl ik onderzoek deed naar de ‘negatieve effecten van meditatie’, en dan zelfs gericht op de relatie tussen retraite en psychose, kreeg ik een e-mail van uitgeverij Ten Have waarin haar boek werd aangekondigd. Hoe bedenk je het!

In de e-mail stond dat je het boek kon opvragen voor een review en ik kon nu niet anders dan dit dan ook te doen. Volgens mij was het de eerste keer dat ik echt specifiek zocht naar onderzoeken tussen de tussen meditatie en psychoses. En dan krijg ik die e-mail. Heel bijzonder…


Coach Opleiding

Naast het schrijven van deze trilogie heeft Imke ook een stichting opgezet, de Tinkerbell family. Met haar boeken en deze stichting streeft ze naar verandering in de psychiatrie. Na haar traumatische ervaring tijdens haar opname, en overigens ook nog haar huidige behandeling vanuit de psychiatrie, heeft ze onderzoek gedaan naar hoe het anders kan. Ze heeft daarbij ontdekt dat er elders in de wereld ook menswaardige behandelingsmethoden bestaan en succesvol worden toegepast. Ze wil met de Stichting “werken aan een wereld waarin iedere psychiatrische patient toegang heeft tot menswaardige zorg”. Het gaat dus niet enkel om de behandelingsmethoden, maar ook verandering in de benadering door de behandelaars. Meer vanuit begrip en compassie, in plaats vanuit ‘een patient met een gekte waarvan we niet weten wat we er mee aan moeten’.

Het boek heb ik met veel plezier gelezen en vanuit mijn achtergrond was ik dan vooral nieuwsgierig naar de relatie tussen meditatie/retraites en psychose. Het boek beantwoorde niet alle vragen die ik had en tijdens het lezen rezen er, vanzelfsprekend, ook weer nieuwe vragen op waardoor ik besloot ik haar deze vragen te mailen om hierover een gesprek te hebben. Dit gesprek tussen Imke en mij kun je terug bekijken/luisteren in de video onderaan deze pagina.

De heelheid in de waanzin

Via het boek merkte ik al enigszins op dat Imke zelf een veel meer holistische benadering heeft. Zoals ze ook in mijn gesprek vertelde was het voor haar ook een ‘Wake up call’. Te lang was ze over haar grenzen gegaan en heeft ze haar gevoelens onderdrukt. Dat moest een keer zijn tol eisen. Nu uitte het zich in de vorm van een psychose, maar het had net zo goed iets anders kunnen zijn.


Meditatie Opleiding

Vanuit deze benadering heeft een psychose dus ook een betekenis. Het ontstaat niet voor niets. Er zijn dan ook niets voor niets culturen waarbij er veel waarde wordt toegekend aan het beleven van psychotische momenten. Naast de betekenis van een ‘Wake up call’ heeft het wellicht nog veel meer betekenis. Enkele citaten uit haar boek die dit benadrukken:

“De beleveniswereld van de psychoot wordt gekenmerkt door hooggevoeligheid en supersnel associatief denken; alles heeft betekenis en hangt met elkaar samen”

“In je wanen en hallucinaties ontdek je nieuwe invalshoeken en verhaallijnen, waarvan je soms niet weet of ze fictie of echt zijn, maar als je uit de psychose bent en terugkijkt op je film, dan zie je een wereldbeeld dat veel groter is dan het daarvoor ooit was. Dat is het moment dat je terugverlangt naar de heelheid die je in je waanzin hebt ervaren

“Er moest en psychose aan te pas komen om contact te maken met onderdrukte gevoelens”

“Je komt er pas achter dat je jezelf tekort hebt gedaan als het te laat is.”

“Wie is er gek? De gekken of de mensen die de gekken beter maken?”

Wat ik heel bijzonder vind is dat uit het boek en gesprek met Imke blijkt dat de psychiatrische zorg zich helemaal niet mee bezig met de oorzaken en de inhoud van een psychose. Er is symptoon X en daarvoor hebben we behandeling Y. Of zoals Imke in haar boek schrijft over haar psychiater “Zij ziet mijn psychose alleen maar als een technisch mankement, dat met pillen gerepareerd moet worden”.
In mijn gesprek met Imke vertelt ze mij ook dat ze inmiddels vier psychiaters heeft gehad en geen van hen heeft haar eens doorverwezen naar een psycholoog of naar de complementaire zorg.

Gesprek over een andere kijk op psychoses

Enkele vragen die ik nog had na het lezen van mijn boek en die ik met Imke in de video bespreek zijn:

  • De psychose is ontstaan tijdens een retraite. Denk je dat als je nooit in retraite was gegaan, dat de psychose er nooit zijn geweest? Of dat de retraite een trigger was van iets wat onvermijdelijk een keer zich zou aandienen?
  • Zou je mensen onder bepaalde omstandigheden afraden om in retraite te gaan?
  • In je boek vermeld je ook dat je de psychose kunt zien als een onderdeel van een groter proces. Dat is de benadering van Jaap. Zie jij dat ook zo?
  • Kun je iets vertellen over de ‘heelheid die je in de waanzin’ hebt ervaren?
  • Je geeft aan in je boek dat de mensen bij het retraitecentrum niet echt bekwaam hebben gehandeld. Heb je een idee van hoe retraitebegeleiders dit beter zouden kunnen doen? Zijn er dingen die je fijn of bevorderlijk had gevonden?
  • Wat heeft de psychose jou gebracht? 

 

Tijdens het gesprek hebben we uiteindelijk de vooraf bedachte vragen losgelaten en is er meer een dialoog ontstaan, die toch ook wel antwoorden/inzichten geeft op deze vragen.

 

Boek ‘Een dag uit het leven van Tinkerbel’ kopen

Bestel hier het boek ‘Een dag uit het leven van Tinkerbel’ door Imke Gilsing bij Bol.com.


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie